שלום וברוכים הבאים לפקולטה למדע והנדסה של חומרים בטכניון – מכון טכנולוגי לישראל.
מדע והנדסה של חומרים הוא כנראה ייחודי במדע המודרני בשל הרב-תחומיות שלו, והוא מבוסס על הקשר בין המיקרו-מבנה של חומר לבין תכונותיו ותהליכי עיבודו. מנקודת מבט הנדסית, אנו האנשים שמתכננים את המיקרו-מבנה של חומר על מנת להגדיר את תכונותיו.
כך, מהנדסי חומרים מתכננים תהליכי ייצור לתעשיית המיקרואלקטרוניקה, מפתחים מתכות וסגסוגות מתקדמות, פולימרים ופלסטיק, חומרים קרמיים מודרניים, חומרים מרוכבים, סוללות, תאי דלק, התקנים פוטו-וולטאיים, ומונעים קורוזיה. מושגים חדשניים יותר בהנדסת חומרים כוללים חומרים בעלי מיקרו-מבנה בקנה מידה ננומטרי (כגון שכבות דקות, התקנים אלקטרוניים ואופטיים מודרניים) ונקודת המפגש בין מערכות ביולוגיות לחומרים מודרניים.
בפקולטה למדע והנדסת חומרים בטכניון החלטנו להכשיר את בוגרינו בגישה שונה, שבה מושגים הנדסיים מודרניים מבוססים היטב על רקע חזק במדעים הבסיסיים. לפיכך, תוכניות הלימודים לתואר ראשון בפקולטה מציעות מגמה בפיזיקה, כימיה, או ביולוגיה, בנוסף לתוכנית המלאה בהנדסת חומרים. תוכנית זו, הנמשכת ארבע שנים וחצי, היא אינטנסיבית (ואינה מתאימה לכולם), אך התוצאה היא מהנדס שמתאים במיוחד לאתגרים המודרניים בהנדסת חומרים. במקביל, תוכנית ארבע השנים שלנו בהנדסת חומרים, תוך שמירה על הרמה הגבוהה של מדעי היסוד, מחזקת את ההיבטים ההנדסיים והמעשיים של ההכשרה על ידי קורסים הנדסיים כלליים כגון תכנון טכני ואנליזת אלמנטים סופיים. כל תוכניות הלימודים שלנו לתואר ראשון מעניקות לבוגרינו את הכלים הדרושים לאתגרים שמציעות תוכניות התארים המתקדמים שלנו, שבהן מועמדי תואר שני ודוקטורט עובדים ישירות עם חברי הסגל שלנו על מחקר מודרני במדע החומרים. לאחרונה, פתחנו את תוכנית "גבישים" למצטיינים אקדמיים המשלבים שירות צבאי כחיילי חובה בתפקידים טכנולוגיים, המאפשרת קבלת תואר ראשון ותואר שני מחקרי בהנדסת חומרים בתוך 5 שנים.
המחקר בפקולטה שלנו מכסה את מרבית המושגים המודרניים במדע החומרים, והוא מובל כיום על ידי 18 חברי סגל וקבוצות המחקר שלהם. התשתיות כוללות מרכזי מחקר מרכזיים בנוסף לציוד ייעודי הנמצא במעבדות של כל אחד מחברי הסגל. מעבדת הדיפרקציה בקרני X שלנו מצוידת במערכות XRD חדישות וגמישות במיוחד המבוססות על מקור סיבובי. מרכז המיקרוסקופיה האלקטרונית שלנו כולל מיקרוסקופ אלקטרונים מתוקן אברציות מדגם Titan Themis, המציע רזולוציה מרחבית ברמת תת-אנגסטרום לחקר מבנה אטומי במגוון רחב של חומרים, וכן מיקרוסקופ אלקטרונים סורק ברזולוציה גבוהה הכולל אפשרות לביצוע תצפיות in situ של התפתחות מיקרו-מבנית בטמפרטורה גבוהה ולחקר התנהגות מכנית של חומרים בקנה מידה ננומטרי. בקרוב נוסיף לתשתיות המחקר שלנו שני מכשירים מתקדמים ביותר לאפיון פני שטח, ובתוך מספר חודשים נקלוט את מכשיר ה-Atom Probe Tomography – כלי ייחודי באמת המספק מיפוי תלת-ממדי של הרכב חומרים עם רזולוציה אטומית מרחבית. התפתחויות אלו מציבות אותנו כמרכז מצוינות עולמי באפיון חומרים, לא רק בישראל אלא בעולם כולו.
הפקולטה למדע והנדסה של חומרים בטכניון גדלה באופן מתמיד ומחפשת אחר מועמדים מצטיינים בתחומי המטאלורגיה הפיזיקלית, חומרים קרמיים, חומרים קוונטיים, חומרים מרוכבים חכמים והתנהגות מכנית של חומרים. זו תקופה מרגשת למדע והנדסת חומרים, שכן עידן ההייטק מבוסס במידה רבה על פיתוח מערכות חומרים מתקדמות.
שערינו תמיד פתוחים לסטודנטים לתארים מתקדמים ולפוסט-דוקטורנטים סקרנים ובעלי מוטיבציה גבוהה. הצטרפו אלינו לפקולטה למדע והנדסה של חומרים בטכניון!