מעבדת הוראה

אייקון של מעבדות

המעבדה המתקדמת בפקולטה להנדסת חומרים מאובזרת בציוד חדיש ומגוון שמסייע להכין את הבוגרים שלנו לתפקידים מובילים במחקר ובתעשייה.

במסגרת הקורס הניתן בשנה הרביעית, הסטודנטים מבצעים במעבדה ניסויים המשלבים התנסות בהכנה עצמית של חומרים ושל התקנים ואפיונם בשיטות אנליטיות עדכניות, במטרה לאפשר לסטודנטים ללוות תהליך מתחילתו ועד סופו תוך עבודה עצמאית ואף לראות את ההיבט היישומי של המתקן שהם יצרו.

הניסויים כוללים: ייצור ואפיון דגמים מתעשיית המיקרואלקטרוניקה, ייצור ואיפיון תאים סולרים, ייצור ואיפיון סוללות יון ליתיום, ועוד. בנוסף, הסטודנטים עובדים עם מכשור מיקרוסקופיה ואפיון הכולל: AFM, SEM, TEM, XRD ועם כלים לייצור דגמים כגון: מנדפת תרמית לשיקוע ננו-שכבות מתכתיות, מערכת ליתוגרפיה אופטית ליצירת התקנים ומנדפת מסוג CVD לייצור מתכות קרמיות שקופות עבור התקנים אופטיים.

למידע נוסף, אנא צרו קשר עם ד”ר יקטרינה (קטי) דובגולבסקי

הציוד במעבדה המתקדמת זמין גם לצרכי מחקר בזמנים בהם הוא לא משומש לצרכי לימוד.

בין המכשירים במעבדה:

  • מנדפת תרמית PVD4 Vinci – במנדפת, חומר המקור מחומם לטמפ' מאוד גבוהות. ובמערת ישנו גביש קוורץ (QCM) שתפקידו לנטר את העובי המנודף . מחזיק הדגם הינו שטוח ובעל יכולת סיבוב ויכול להתחמם עד ל600 מעלות צלזיוס. במכשיר יש מקום לטעינת שני מקורות (סירות, פילמנטים וכיו"ב) המשמשים לנידוף מתכות.

לשימוש במכשיר, אנא צרו קשר עם ד”ר יקטרינה (קטי) דובגולבסקי

למידע נוסף על המכשיר

  • מיקרוסקופ כח אטומי XE100 Park: משמש לחקר מורפולוגיה, פני שטח, מדידות חשמליות, מגנטיות, תרמיות ומכניות של חומרים שונים בסקאלות אטומיות ועד לעשרות מיקרומטרים. המכשיר מותקם על שולחן אנטיויברציוני ומבודד אקוסטית.

לשימוש במכשיר, אנא צרו קשר עם ד”ר יקטרינה (קטי) דובגולבסקי

למידע נוסף על המכשיר

  • מיקרוסקופ אלקטרונים סורק שולחני Phenom XL Thermo Scientific Desktop SEM: מכשיר המשלב מצלמה אופטית עם מיקרוסקופ אלקטרונים סורק המציע ממשק ידידותי למשתמש ומניב תוצאות ברמה מחקרית. המיקרוסקופ מצויד במקור קריסטל של צריום הקסאבוריד (CeB6), דטקטור לאלקטרונים מוחזרים (BSE), דטקטור לאלקטרונים משניים (SE) ודטקטור לקרני X (EDS) לאנליזות כימיות.

לשימוש במכשיר, אנא צרו קשר עם ד"ר מאור רם און: mt.labadv@technion.ac.il

למידע נוסף על המכשיר

  • דיפרקטומטר קרני-X Rigaku Miniflex: המכשיר עובד בשיטת בראג – ברנטנו עם טווח סריקה של 2θ בין 10º ל-120º. המכשיר משתמש בנחושת כמקור לקרינה ופועל במתח של 30 kV וזרם של 15 mA. המכשיר משמש למגוון יישומים כמו קבלת דיפקציה של אבקות, רב-גבישים של סגסוגות, קרמיקות ועוד.

לשימוש במכשיר, אנא צרו קשר עם ד"ר מאור רם און: mt.labadv@technion.ac.il

למידע נוסף על המכשיר

  • אינסטרון – מכשיר למדידות של תכונות מכניות של חומרים שונים. בפרט מדידות מתיחה ודחיסה. המכשיר מודד בעומסים בטווחי של 50-5000N עם שגיאה של 0.5%.

לשימוש במכשיר, אנא צרו קשר עם ד"ר מאור רם און: mt.labadv@technion.ac.il

למידע נוסף על המכשיר

  • Signatone Four-Point Probe – מכשיר המיוחד למדידות התנגדות משטחית. מחובר למערכת מולטימטר של Kiethley.

למידע נוסף על המכשיר

  • ספקטרופטומטר Cary100 Agilent – מכשיר בעל קרן כפולה (double-beam) באורכי גלי של קרינת UV-Vis בעל שני מקורות: מנורת דיאוטריום ומנורת הלוגן. המכשיר מאפשר מדידות בליעה והעברה של מגוון דוגמאות כולל נוזלים ומשטחים דקים באורכי גל בטווח של 190-900nm. בנוסף ניתן לבצע מדידות קינטיות וכן אפיון של חומרים ביולוגים כמו דנ"א ואנזימים.

למידע נוסף על המכשיר

במהלך לימודים התואר הראשון, הסטודנטים משתתפים במספר קורסי מעבדה:

  • מעבדה בחומרים הנדסיים ח – 314009:

ניסויים בסיסים בחומרים והתמקדות בתכונות המכניות, כימיות ופיסיקליות שלהם. במסגרת הקורס, הסטודנטים מבצעים ניסויי מתיחה, מיקרוסקופיה אופטית, התעייפות, זיקון, חיסום והרפיה, דיאגרמת פאזות ופולימרים.

לסילבוס הקורס – לחצו כאן

הקורס במעבדה המתקדמת כולל ניסויים בעלי אופי לימודי כך שלסטודנטים התנסות בידיים בעבודה עם מכשור מתקדם כגון: מיקרוסקופ אלקטרונים חודר (TEM), מיקרוסקופ אלקטרונים סורק (SEM), דיפרקטומטר קרני X, מיקרוסקופ כח אטומי (AFM) ועוד.  הסטודנטים מכינים את הדוגמאות וההתקנים, כדוגמת אלקטרודות שקופות מוליכות באמצעות שיקוע (AACVD) ומייצרים התקנים מיקרואלקטרונים בשיטות מתקדמות של פוטוליתוגרפיה ונידוף תרמי.

 

מנהלת מעבדה:ד”ר יקטרינה (קטי) דובגולבסקי

אחראי אקדמי: פרופ' יכין עברי

ליצירת קשר


דוא"ל: mt.labadv@technion.ac.il
טלפון: 077-8874103

people working in a lab